Losse Thee

Bij Noga.nl bieden we diverse heerlijke soorten losse thee aan, omdat bij een heerlijke kop thee een lekker stukje noga perfect past. Ik ben een echte theedrinker. ‘s Morgens geniet ik van een lekkere kop verse filterkoffie maar in de middag en avond ga ik over op vers gezette thee. Ik gebruik bijna geen theezakjes meer alhoewel daar niets mis mee is. Bovendien zijn zakjes thee erg gemakkelijk in gebruik. Noga.nl verkoopt een paar heerlijke gangbare en populaire soorten losse thee zoals Chinese Jasmijn Thee, een heerlijke Earl Grey Thee en een Vlierbessen Thee. De Vlierbessen Thee is een heerlijke gearomatiseerde thee die antivirale eigenschappen en veel vitamine C bevat. Een heerlijk kandijstokje van rietsuiker erin geeft een iets zoetere smaak want deze thee is wat zurig.

Sinds ik een Theecursus volgde, enkele jaren geleden, geef ik de voorkeur aan losse thee. Waarom vraagt u zich misschien af? Nou vanwege de volgende aspecten. In de eerste plaats vanwege de smaak. Ik leerde dat losse thee moet ‘zwemmen’ dat komt de smaak zeer ten goede. Daardoor hebben de verschillende smaakstoffen in de theeblaadjes de ruimte om vrij te komen. Dan de hoeveelheid thee die men moet gebruiken, ook dat is van belang. Losse thee gebruiken blijkt voordeliger in prijs dan de gebruikelijke zakjes.

Kopje thee gezet van losse thee

Op één liter water, ongeveer één pot Thee, gebruikt men ca. 12 gram losse thee. U kunt daarvoor een eetlepel gebruiken maar afwegen is uiteraard secuurder en beter. Voor éénpersoons koppen zijn er handige maatschepjes in de handel maar daarvoor gebruikt u zo’n 2 gram losse thee. Dan is het uiteraard ook een beetje smaakafhankelijk hoeveel thee u wilt gebruiken.

De ene persoon houdt van ietwat slappe thee. Een ander geeft de voorkeur aan wat sterkere thee. Bovenstaande is dan ook een goede richtlijn. Maar een lekkere kop thee heeft nog meer eisen. De temperatuur van het water waarmee men de thee zet is ook van wezenlijk belang.

De diverse soorten losse thee vereisen ieder hun eigen zet temperatuur.

Witte thee zet men het beste met water dat tussen de 80 – 95°C heet is.
Groene thee komt het beste tot zijn recht met water gezet tussen de 60 – 80°C
Oolong thee, dit is een theesoort dat tussen de groene- en zwarte thee thuishoort zet men het beste met water dat de temperatuur tussen de 80 en 95°C heeft.
Zwarte thee zet men met water van 90 – 95°C.
Kruiden thee komt het beste tot zijn recht als men het water kookt tot 100°C.

Heeft u een waterkoker zonder graden aanduiding? Laat dan het water zo’n 10 minuten afkoelen voordat u het gebruikt voor het zetten van de witte- en of groene thee.

Hoelang moeten de diverse soorten losse thee trekken?

Natuurlijk heeft de tijd hoelang men de thee laat trekken een duidelijke invloed op de uiteindelijke smaak van de kop thee. Dit is ook wel weer persoonsafhankelijk zoals ik boven al schreef. Het zijn informatieve richtlijnen die u kunnen helpen met het zetten van hét perfecte kopje thee.

Voor het zetten van Witte Thee houdt met als richtlijn voor het trekken van de thee 90 seconden tot 5 minuten aan. Dit is ook de trektijd voor Gele Thee. Groene Thee laat men korter trekken. U kunt uitgaan van 2 tot 4 minuten trektijd voor een lekkere smaakvolle groene thee.
Zwarte Thee heeft 2 tot 5 minuten trektijd nodig en voor Kruiden Thee kunt u uitgaan van 5 minuten aleer uw thee op de goede smaak is. U begrijpt dat de verschillende bestanddelen van de thee niet allemaal oplossen op het zelfde moment. De snelheid van dit oplosproces hangt af van de moleculaire samenstelling.

Thee kan men lang bewaren maar niet langer dan een jaar want dan gaat de smaak achteruit. Én als er wordt voldaan aan de volgende voorwaarden. Bewaar thee donker, droog, geurloos en het liefst zuurstofarm.