Geplaatst op

Oorsprong van Noga

Echte Ambachtelijke Noga

Geschiedenis van Noga

Leuk om de oorsprong van Noga te ontdekken bij Noga.nl. Een zoektocht terug naar het verre verleden. Van oorsprong werd Noga, een authentieke zoetwarendelicatesse, alleen als Kersttaart tijdens de Kerst gegeten. Sommigen denken dat de consumptie van Noga tijdens de belangrijkste feestdagen verband houdt met de kosten van de ingrediënten waaruit het is gemaakt. In feite waren amandelen, honing en hazelnoten in de oudheid nogal moeilijk te vinden. Degenen die erin slaagden, werden als rijk beschouwd. Vandaar de veronderstelling dat er tijdens de Heilige Kerst, het belangrijkste feest van het jaar, al sinds mensenheugenis een traditie bestaat dat goede Noga nooit mag ontbreken op de feestelijke gedekte tafels.

Tegenwoordig is Noga in veel landen het hele jaar door verkrijgbaar. Ook hier in Nederland is het een heerlijke zoete delicatesse. Het is hier altijd verkrijgbaar en wordt ook het hele jaar gegeten. Ook in de Zomer als het warm is wordt er Noga gegeten. In de Herfst en Winter weliswaar iets meer. Noga is temperatuurgevoelig en is, wordt, bij warmte nog zachter en als je daarvan houdt is dat heerlijk 😋.

Het deeg dat hoofdzakelijk bestaat uit eiwit, honing en suiker, wordt gevuld met hazelnoten, walnoten, pinda’s of geroosterde amandelen ; de klassieke ‘barretta’ (reep, het meest voorkomende formaat waarin noga wordt geproduceerd) wordt dan meestal bedekt met een dunne hostie laag (degene die de pastoor ons geeft wanneer we onze eerste communie doen). 
Tegenwoordig wordt Noga in een hele reeks exquise smaakvarianten gemaakt zoals Sinaasappel & Chocolade, Pistache, Vanille, Chocolade, Karamel , Bosvruchten, Cappuccino, Tiramisu en nog veel meer.
Echte Noga kenners en liefhebbers geven vaak de voorkeur aan de originele en ambachtelijke gemaakte Noga.

Oorsprong van Noga

Noga.nl Tito Livio de ontdekker van Noga?

Tot op de dag van vandaag is er geen specifieke informatie over waar Noga voor het eerst werd geproduceerd, maar er zijn verschillende sporen die leiden naar het Arabische schiereiland in een tijdperk dat tussen 1200 en 1300 ligt, toen, naar men zegt, de moslims het voor het eerst introduceerden in Iberisch land, vanuit daar kwam het in Italië. Enkele oude geschriften van de Romeinse sater Tito Livio spraken al over Noga , maar toch was het niet mogelijk om echt te ontdekken van wie deze heerlijke uitvinding was.

Er zijn mensen die beweren dat het de Arabieren waren die noga ontdekten en dat alles bij toeval gebeurde. Het lijkt er zelfs op dat er een wedstrijd werd georganiseerd om te zoeken naar een nieuw voedingsmiddel voor gebruik tijdens de lange en slopende oorlogscampagnes. Voeding dat lang in goede conditie bleef en lang bewaard kon blijven en dat voldoende calorieën bevatte die in de strijd verbrand konden worden. Een andere hypothese leidt ons naar een Catalaanse ambachtsman met de bijnaam Turrò, die in een tijd van ellende en honger een superenergiek voedsel uitvond met de meest overvloedige hulpbronnen die de aarde op dat moment ter beschikking stelde.

Kenmerken van dit traditionele dessert

We kunnen de traditionele Noga in twee hoofdcategorieën verdelen, harde en zachte Noga. En daarnaast een hele reeks mogelijke variaties van vorm, ingrediënten of smaak, die over het algemeen variëren naargelang de regio waarin het wordt geproduceerd. Hoewel de oorsprong van Noga daarom eerst aan de Arabische landen en vervolgens aan de Catalanen moet worden toegeschreven, is het in feite Italië dat zich voor het eerst begon te specialiseren in de verwerking ervan en tegenwoordig kan het bogen op verschillende wereldwijde onderscheidingen voor de zeer hoge kwaliteit van de Noga producten dat het aanbiedt.

Het Noga assortiment is enorm breed, een reële bedreiging voor de zoetekauw; zelfs de varianten die zijn uitgewerkt met ‘pasta reale’ (een bepaalde amandelspijs omhuld met pure chocolade of suikerglazuur) zijn heel normaal, maar uiteindelijk is de verkoopkampioen altijd de traditionele Noga.

Er bestaat zelfs een jaarlijks Italiaans Noga Festival

Van 12 tot 20 november 2022 wordt in de Italiaanse plaats Cremona (Stad van Torrone), regio Lombardije, het jaarlijkse Noga Festival georganiseerd.
Het eeuwenoude snoepgoed Noga, gemaakt van honing en amandelen, zal de hoofdrolspeler zijn van een geweldig evenement. Het programma is gevarieerd en interessant, iedereen krijgt de kans om te ontdekken, er veilig van te proeven en ervan te genieten!
Het evenement is GRATIS en is opgedragen aan de families, de fijnproevers en liefhebbers van eten en cultureel toerisme!

Verras iemand met een leuk Noga.nl Kado Pakket of Brievenbuspakket gevuld met de allerlekkerste Italiaanse Noga.

Bronnen:
Festadeltorronecremona.it
Turismocremona.it